Íme egy tükörtojásos babsaláta recept, ami az egyik kedvencem. Tele van fehérjével, vassal , rosttal, folsavval és egyéb a szervezetre hasznos vitaminnal. Ebben a receptben hagyományos kidney babkonzervet használtam, de hellyettesíthető más bab fajtával is. Különösképpen ajánlom a fekete babot, ami rendkivül jó az emésztésre, vastagbélre, illetve érrendszerre is. Hiszen más bab fajtákkal szemben szemben sokkal több benne a rost, magnézium, B1 vitamin és folsav.
Hozzávalók:
- 30 dk bab
- 1-2 paradicsom
- 2 szár zsenge zöldhagyma
- 20 dk tehéntúró vagy ricotta
- 2-3 fej hónapos retek
- 2 tojás
- 2 kanál olivaolaj
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
Gyorsan elkészíthető késő reggeli energia és vitamin dús étel.- Mivel babkonzervet használtam, ezért kimarad a főzés/áztatás. Viszont felnyítás után első lépésként fontos, hogy alaposan hideg vízzel leöblitsük a babszemeket.
- Felszeleteljük a paradicsomot és kisebb darabokra vágjuk a zöldhagymát, majd pár percig puhára pároljuk sós lassan obogó víz felett. A magas hő végett elvesztődnek a vitaminok, ezért mindenképp lassú tűzön pároljunk.
- Olivaolajon megsütjük a tojásokat.
- Felszeleteljük a retket. Ha betudunk szerezni bio vagy a piacon olyan idős asszonyoktól retket, akik nem használnak kemikáliákat akkor elég egy alapos mosás és héjával együtt máris fogyasztható. Ellenkező esetben ajánlatos a héj eltávolítása.
- Egy tálban összevegyítjük a babot, párolt paradisom szeleteket, retket, tehéntúrót, zöldhagymát, és sóval meg borssal ízesítjük.
- Végzetül tükörtojással tálaljuk
Jó tudni
A zöldhagyma- Magas flavonoid és szulfid tartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő, sejtmegörző hatása van, emelett kedevzően hat az érrenszerre
- Megtalálható benne a K vitamin (100g kétszeresen fedezi a napi ajánlott mennyiseéget), C vitamin (100g fedezi a napi ajánlott mennyiség 30%-át), illetve A vitamin és folsav. Ezeknek köszönhetően javítja a csont sűrűségét, és napi fogyasztás mellett (1-2 szár) megelőzheti a kolorektális-, gége-, és petefészekrákot is.