Tükörtojásos Babsaláta Recept

Címkék: , , , ,
Íme egy tükörtojásos babsaláta recept, ami az egyik kedvencem. Tele van fehérjével, vassal , rosttal, folsavval és egyéb a szervezetre hasznos vitaminnal. Ebben a receptben hagyományos kidney babkonzervet használtam, de hellyettesíthető más bab fajtával is. Különösképpen ajánlom a fekete babot, ami rendkivül jó az emésztésre, vastagbélre, illetve érrendszerre is. Hiszen más bab fajtákkal szemben szemben sokkal több benne a rost, magnézium, B1 vitamin és folsav.


Hozzávalók:

  • 30 dk bab
  • 1-2 paradicsom
  • 2 szár zsenge zöldhagyma
  • 20 dk tehéntúró vagy ricotta
  • 2-3 fej hónapos retek
  • 2 tojás
  • 2 kanál olivaolaj
  • só, bors ízlés szerint



    Elkészítés:

    Gyorsan elkészíthető késő reggeli energia és vitamin dús étel.
    1. Mivel babkonzervet használtam, ezért kimarad a főzés/áztatás. Viszont felnyítás után első lépésként fontos, hogy alaposan hideg vízzel leöblitsük a babszemeket.
    2. Felszeleteljük a paradicsomot és kisebb darabokra vágjuk a zöldhagymát, majd pár percig puhára pároljuk sós lassan obogó víz felett. A magas hő végett elvesztődnek a vitaminok, ezért mindenképp lassú tűzön pároljunk.
    3. Olivaolajon megsütjük a tojásokat.
    4. Felszeleteljük a retket. Ha betudunk szerezni bio vagy a piacon olyan idős asszonyoktól retket, akik nem használnak kemikáliákat akkor elég egy alapos mosás és héjával együtt máris fogyasztható. Ellenkező esetben ajánlatos a héj eltávolítása.
    5. Egy tálban összevegyítjük a babot, párolt paradisom szeleteket, retket, tehéntúrót, zöldhagymát, és sóval meg borssal ízesítjük.
    6. Végzetül tükörtojással tálaljuk


    Jó tudni

    A zöldhagyma
    1. Magas flavonoid és szulfid tartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő, sejtmegörző hatása van, emelett kedevzően hat az érrenszerre
    2. Megtalálható benne a K vitamin (100g kétszeresen fedezi a napi ajánlott mennyiseéget), C vitamin (100g fedezi a napi ajánlott mennyiség 30%-át), illetve A vitamin és folsav. Ezeknek köszönhetően javítja a csont sűrűségét, és napi fogyasztás mellett (1-2 szár) megelőzheti a kolorektális-, gége-, és petefészekrákot is.













    Bookmark/Share this Article