Karácsonyi Csomagok Hajléktalanoknak

Címkék: ,
Szép ha meleg otthonban, szerető családban, ajándékok és finom ételek között tudjuk ünnepelni a Karácsonyt. De mi van azokkal akik mindezekben nélkülöznek?
Mi van a hajléktalanokkal? Ne feledkezzünk meg róluk! Felelőséggel tartozunk egymásért. Szeretnünk és segítenünk kellene szenvedő társainkat. Egy kis odafigyelés, egy bátorító szó, egy mosoly csodákat tud tenni a kis szeretetre éhes lelkükben.
És amint Teréz Anya mondta :Nem az a lényeg hogy mennyit adunk, hanem hogy mekkora szeretettel adjuk. :)

Ajándékcsomagok Hajléktalanoknak

Készíthetnénk nekik kis csomagot, számukra hasznos dogokkal. Mindez ugyanakkor egy remek családi tevékenység, amelybe bevonhatjuk a gyerkőcőket is. Ez az egyik legjobb módja annak, hogy megtanítsuk gyerekeiknek, hogy elfogadják, segítsék és támogassák rászoruló társaikat. Amint a zongorázást vagy a matekot gyakorolni kell, hogy jobbak legyünk benne, úgy az adakozást és az elfogadást is. Legyünk mi, felnőttek, példák minderre! A gyerekek azzá lesznek amit otthon láttak.
Amint a zongorázást vagy a matekot gyakorolni kell, hogy jobbak legyünk benne, úgy az adakozást és az elfogadást is. Tegyük együtt! Adjuk együtt! :)


Mit Adjunk?

Étel a Testnek
Mivel a hajléktalanok nehezen jutnak hozzá a fontos vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz ezért nagyon fontos, hogy olyan dolgokat adjunk ami szervezetüket erősíti.
Menjünk inkább a minőségre mintsem a mennyiségre.

Adhatunk pl. teljes kiörlésű kekszet, müzliszeletet, mandarint, narancsot, házi készítésű szendvicset, halkonzervet, olajos magvaket, mogyorót, joghurtot. És mivel itt a Karácsony tetőzhetjük mindezt egy pár szelet beiglivel és sütivel.
A narancs, mandarin tele van C vitaminnal, a teljes kirőrlésű kekszekben, mogyoróban sok a rost és B vitamin, a joghurt gazdag kálciumban, ugyanakkor a halkonzerv meg dió pedig omega3-ban és rostban.
Ha közelben élő hajléktalant ismerünk akkor vihetünk nekik meleg ételt is, hiszen így nem áll fenn a lehetősége, hogy kihüljön mire odaadjuk. Üvegekbe tehetünk nekik levest, tésztát és egyéb meleg ételt. Ásványvízes palackokba pedig citromos teát.
Ne feledkezzünk meg a higiéniáról se. Az utcán élőknek gyakran nincs lehetőségük fogat mosni, tisztálkodni ezért fogkrémnek, papírzsebkendőnek is nagyon örülnek.
2. Étel a Léleknek
Ők nemcsak fizikailag nélkülöznek, hanem lelkileg is. És főleg az utóbbi az ami leépít és nagyobb negatív hatással van az emberre. Viszont egy mosoly, egy kedves szó igencsak lelkesítő tud lenni a számukra. Mindebből hoszzútávon energiát meríthetnek a felálláshoz, a folytatáshoz. Kinyomtathatunk vagy akár kézzel is megírhatunk különböző motiváló bátorító idézeteket, imákat, történeteket. Gyakran szoktam idézni Teréz Anyától, Jézus Krisztustól, Buddhától, Gandhitól. Az Erőleves a léleknek cimű kötetekből is szemezgetek. Tele van valódi, megtörtént igazán inspiráló történetekkel.

Hogyan adjuk?

Forrás
Mivel ingerszegény környezetben élnek érdemes odafigyelni a részletekre, hiszen ezeken is nagyon sok múlik. Egy kis masni a csomagon, színes figurás szalvéta a szendvicsnek, otthon készített képeslap mind színt vihet szürke életükbe. Adjunk nekik új élményeket és emlékeket amivel sötét múltjukat hellyettesíthetik, és inspirálhatja őket a későbbiekben.





Diszpécser Szolgálatok

Ha segítségre szoruló hajléktalanokat látunk, akkor sürgösen hívjük a diszpécser szolgálatok egyikét. Ide kattintva megtalálhatjuk az elérhetőségeket. Jó, ha elmentjük a telefonba, hogy bármikor kéznél legyen és segíteni tudjunk.
A diszpécser szolgálat szociális munkásokat küld ki a helyszínre, akik majd megteszik a szükséges intézkedéseket.
Milyen esetekben hívjuk a Diszpécser Szolgálatot?


„Mindig vidáman mosolyogjatok a gyermekekre, a szegényekre, minden szenvedőre vagy magára hagyottra! Ne csak figyelemmel forduljatok feléjük, hanem tárjátok ki a szíveteket is nekik. A kedvesség, a buzgóság több embert térített meg, mint a tudomány vagy az ékesszólás. Mi megfogadjuk, hogy teljes szívvel és ingyen szolgáljuk a szegényeket. Mindez talán nem jelent szeretetet, nemességet, kedvességet, alázatot, az önzés visszautasítását? Mi vagyunk a szegények szolgálatára és nem ők a miénkre. Ahhoz, hogy a szegények meglássák bennünk Krisztust, először nekünk kell Őt meglátnunk bennük. Legyetek gyöngédek és együtt érzők! Bárkivel találkoztok, legyen boldogabb utána, min amilyen előtte volt. Legyetek Isten gyöngédségének élő tanúi. Mindenki láthassa a gyöngédséget: arcotokon, szemetekben, mosolyotokban, hangotok melegségében.”
Kalkuttai Teréz anya


Bookmark/Share this Article